Zoals met veel dingen in het leven, werden deze zachte, diep gouden nieuwe aardappelen overladen met een vlaag van kaas – in dit geval zoete, nootachtige Mimolette. Als je de elektrisch oranje Franse kaas niet kunt vinden, gebruik dan Parmezaanse kaas, oude Gouda of oude cheddar als vervanging. Elk alternatief geeft zijn eigen smaak aan het uiteindelijke gerecht, maar aan het eind van de dag zijn het nog steeds aardappelen bedekt met kaas, en dat is nooit een slechte zaak.

ingrediënten
- ¼ kopje extra vergine olijfolie
- 2 lb. nieuwe of andere kleine vastkokende aardappelen (ongeveer 1 “in diameter), geschrobd, gehalveerd
- Koosjer zout, versgemalen peper
- 2 eetlepels. ongezouten boter, in stukjes gesneden
- 3 eetl. vers limoensap, verdeeld
- 2 theel. piment d’Espelette of gerookte paprika, plus meer om te serveren
- 4 Oz. Mimolette, Parmezaanse kaas, oude Goudse of oude cheddar, fijn geraspt
Voorbereiding
Stap 1
Verhit olie in een grote, zware koekenpan, bij voorkeur gietijzer, op medium. Voeg aardappelen toe en breng op smaak met peper en zout. Kook, af en toe omscheppend, tot de aardappelen rondom goudbruin zijn, 10-12 minuten.
Stap 2
Voeg boter, 1 tl kurkuma, 2 el. limoensap, 2 theel. piment d’Espelette en ½ kopje water in de pan. Dek af, zet het vuur laag en kook, af en toe omscheppend, tot de aardappelen gaar zijn en er geen vloeistof meer is, 10-12 minuten. Haal van het vuur en roer de resterende 1 eetl. limoensap. Proef en breng indien nodig op smaak met meer zout en peper.
Stap 3
Leg de aardappelen op een schaal en bedek ze met kaas. Bestuif rijkelijk met meer piment d’Espelette.