360 graden video: een korte introductie

Toen de videorecorder in 1951 voor het eerst werd uitgevonden, had niemand ooit gedacht dat video zo veel creatieve updates zou zien. In 1951 was de zwart-witvideo zelf een groot feest om te vieren, maar nu is deze getransformeerd naar 4K, 3D, VR, AR, 360 video, waardoor kijkers over de hele wereld een meeslepende kijkervaring krijgen.

Een meeslepende video-kijkervaring waarbij een kijker een 360-graden beeld kan krijgen van de video (panorama-weergave) frame-shot met behulp van een omnidirectionele camera of een reeks camera’s die op een cirkelvormige installatie zijn gemonteerd. De video moet vervolgens worden genaaid met speciale videobewerkingssoftware om de laatste hand te leggen. Maar de bewerkte video kan niet rechtstreeks naar YouTube worden geüpload, omdat het algoritme het item niet als een 360-gradentype herkent. In dergelijke gevallen wordt een metadata-injector-app gebruikt om ervoor te zorgen dat YouTube de video herkent als een 360-gradentype. Soms kunnen 180-graden+ video’s volgens dezelfde stappen ook naar YouTube worden geüpload.

Het concept van de 360-gradencamera werd voor het eerst uitgevonden en gepatenteerd door M. Garrela uit Engeland in 1857, maar vóór zijn uitvinding kwam Joseph Puchberger uit Oostenrijk met de eerste hand, slingeraangedreven panoramische camera met zwenklens die 150 graden bestrijkt. Veel historici geloven echter dat het concept voor het eerst werd ontdekt in 1787 toen de Engelse schilder Robert Barker de term Panorama bedacht voor zijn schilderijen op een cilindrisch oppervlak. Maar met al deze uitvindingen kwam de grootste wegversperring voor de toekomst voor het 360-graden-formaat. Destijds waren camera’s enorm en verdomd duur. Het was een gigantische taak om camera’s van een dergelijk formaat te hanteren + er was een enorm budget voor nodig, daarom was het praktisch niet haalbaar om een ​​360-graden beeld/video te maken met dergelijke camera’s. Het concept klonk echter interessant, maar had vanwege de praktische bruikbaarheid weinig kopers. Maar na verloop van tijd werd het concept populair omdat de camera kleiner werd en handiger werd. Na de digitale groei en smartphonemarkt die 360 ​​graden compatibel was, begon het formaat aan populariteit te winnen en in de 21e eeuw is het een van de meest meeslepende kijkervaringen onder alle videoformaten.